چروکیده

چروک شدن لباس یکی از روزمرگی‌هاست که گاه کلافه‌کننده می‌شود. شاید دانستن اینکه چطور لباس چروک می‌شود بی‌اهمیت باشد و همه بدانند لباس چروک را باید اتو کرد ولی مطالعه‌ی علمی پدیده‌ی ساده‌ی چروک شدن کمک کرده است که شوینده‌ها و نرم‌کننده‌ها و حتی پارچه‌هایی تولید شوند که نیاز به اتو کردن را کم یا رفع می‌کنند.

نمونه‌ای از اتوی زغالی. این اتوها با گرمای حاصل از زغال گداخته که درون مخزن اتو می‌ریخته‌اند گرم می‌شده‌اند. قدمت استفاده از این اتوها به چین باستان برمی‌گردد. مشکل اصلی استفاده از این اتوها دود زغال بوده است که لباس را کثیف می‌‌کرده است. (منبع تصویر: Wikimedia Commons)

برای اینکه پارچه‌های ضدچروک تولید شوند اول باید بدانیم چه می‌شود که پارچه‌ای چروک می‌شود. مروری بکنیم بر مشاهده‌های روزمره: لباس‌ها بعد از شستن و خشک شدن چروک می‌شوند؛ هر چه بیشتر آب لباس را بگیریم و به اصطلاح بچلانیم بیشتر چروک می‌شود؛ پارچه‌های نخی مثل کتان و چلوار یا متقال خیلی سریع چروک می‌شوند؛ فشرده کردن لباس‌ها باعث چروک شدن می‌شود؛ بعضی از انواع پارچه‌ها به‌اصطلاح بشور و بپوش‌اند و چروک نمی‌شوند؛ اگر لباس‌ها را صاف پهن کنیم تا خشک شوند خیلی راحت اتو می‌شوند یا اصلا چروک نمی‌شوند. پیدا کردن اینکه چه اشتراکی بین همه‌ی این مشاهده‌ها وجود دارد به یافتن دلیل کمک می‌کند. شاید با کمی دقت در مشاهده‌های بالا بتوان گفت آب و فشار در چروک شدن لباس‌ها مؤثرند.

پارچه‌ها عموماً منشأ گیاهی دارند و تارهای پارچه از جنس فیبر و سلولزند. سلولز پلیمری است که از هزاران مولکول گلوکز درست شده است و سلولزها با پیوند‌ هیدروژنی به هم می‌چسبند. پیوند بین مولکول‌های آب هم از همین جنس است. پیوندهای هیدروژنی ضعیف‌اند ولی در کنار هم تعداد زیاد آنها به پارچه استحکام می‌دهد. این پیوندها به‌سادگی می‌شکنند ولی خیلی زود هم دوباره بین مولکول‌ها برقرار می‌شوند. وقتی پارچه صاف است در واقع به معنی هم‌راستایی سلولزهاست اما اگر لباسی را نامرتب تا کنیم یا فشرده کنیم، با فشار دست ما بعضی از این پیوندها می‌شکنند و سلولز‌ها تغییر راستا می‌دهند و بعد که دوباره رها می‌شوند به همان شکل می‌مانند و پارچه چروک می‌شود. وقتی پارچه خیس می‌شود هم مولکول‌های آب بین سلولزها می‌روند وپیوند بین آن‌ها را می شکنند و سلولزها به راحتی روی هم حرکت می‌کنند و در جهت‌های مختلف قرار می‌گیرند. وقتی پارچه خشک می‌شود دوباره بین سلولزها پیوند برقرار می‌شود اما سلولزها هم‌راستا نیستند و پارچه چروک می‌شود.

blank

منبع تصویر: Wikimedia Commons

خب می‌شود حدس زد برای باز کردن این چروک‌ها چه باید کرد. همگی تجربه داریم: کمی آب روی لباس می‌پاشیم و آن را اتو می‌کنیم. مولکول‌های آب بین سلولزها می‌روند و پیوندها را سست می‌‌کنند، گرمای اتو هم به سست شدن پیوند‌ها کمک می‌کند و بعد، فشارِ وزن و سنگینی اتو باعث می‌شود دوباره سلولزها هم‌راستا شده و لباس صاف شود. اتوی بخار همه‌ی این مراحل را با هم انجام می‌دهد: مرطوب کردن، گرم کردن و فشار آوردن. این اتوها مخزن آب درون خود دارند که با گرم شدن اتو آب بخار می‌شود و از روزنه‌های زیر اتو خارج می‌شود و به داخل پارچه می‌رود. هرچه اتو داغ‌تر باشد پیوندهای هیدروژنی زودتر گسسته می شوند و چروک‌ها زودتر رفع می‌شوند و بخار آب این کار را تسهیل می‌کند. البته اتوی داغ را روی هر جنس پارچه‌ای نمی‌شود به‌کار برد و امکان دارد الیاف پارچه تغییر شکل دائمی بدهند. راهنمای اتوی روی پارچه‌ها بر همین اساس تهیه شده است.

blank

راهنمای اتو کردن که معمولاً داخل لباس‌ها دوخته می‌شود. نقطه‌ها درجه‌ی حرارت اتو را نشان می‌دهد. هر چه تعداد نقطه‌ها بیشتر باشد یعنی می‌توان از اتوی داغ‌تری استفاده کرد.

برای صاف و ضد‌چروک کردن پارچه از نشاسته هم می‌شود استفاده کرد کافی است کاری کنیم که سلولزها هم‌راستا بمانند و به‌سادگی تغییر جهت ندهند. اگر لباس را با محلول آب و نشاسته بشوییم یا محلول را روی پارچه بپاشیم پلیمرهای نشاسته بین سلولزها رفته و با آن‌ها پیوندی برقرار می‌کنند که به‌سادگی از بین نمی‌رود. حال اگر لباس را اتو کنیم و صاف شود دیگر به این سادگی صاف بودن پارچه از بین نمی‌رود و در اصطلاح می‌گوییم پارچه آهار خورده است. ولی نشاسته با شستن لباس از بافت پارچه خارج می‌شود و استفاده از آن روشی پایدار برای ضدچروک کردن نیست. در نساجی از مواد دیگری مانند فرمالدهیدها برای ضدچروک کردن پارچه استفاده می‌کنند که پایدارترند و با شستن از بافت پارچه جدا نمی‌شوند. مشکل برخی از این مواد این است که حساسیت‌زا هستند و در بعضی افراد حس خارش می‌دهند. استفاده از نرم‌کننده‌ها در هر بار شستن لباس همین نقش را بازی می‌کند و اگر پس از شستن لباس را خیلی آبگیری نکنیم و مرتب و صاف پهن کنیم لباس به اتوی کمی نیاز خواهد داشت.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟
نظری بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل(ایمیل شما محفوظ است) شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هفده − 10 =