هوتک
جمع‌آوری سیلاب‌های ناشی از بارندگی‌های فصلی سیستان و بلوچستان

هوتک سازه‌­ای است به شکل گودال که با هدف جمع‌­آوری سیلاب­‌های ناشی از بارندگی فصلی برای مصارف گوناگون از جمله تأمین آب شرب احشام و کمک به آبیاری کشت فصلی احداث می‌شود. در منطقه­‌ی چابهار و دشتیاری استان سیستان و بلوچستان، مردمِ حدود ۵۴۸ آبادی از هوتک برای مصارف آبیاری و شرب احشام استفاده می­‌کنند. گاهی هوتک­‌ها منابع آبی منحصر به فرد منطقه­‌ی دشتیاری هستند. برای همین در اغلب موارد در کنار دگار، منطقه گودتری را بنام هوتک برای ذخیره‌­ی آب مصرفی روستا ایجاد می‌­کنند. بعد از خشکسالی‌­های پی در پی آب­گیری هوتک نسبت به دگار در اولویت بالاتری قرار می­‌گیرد.

هوتک در روستای دشتیاری

بلوچستان ایران از جمله مناطقی است که دارای شاخص‌ترین روش‌های بومی در رابطه با بهره‌برداری سیلاب است. سامانه‌های هوتک و دگار در استان سیستان و بلوچستان صرفاً در نواحی جنوبی استان در روستاهای پلان، نوبندیان، کهیر، زرآباد و به ویژه منطقه دشتیاری از گذشته‌های دور رونق داشته و دارد. از این رو در این منطقه علی‌رغم توسعه‌ی آبیاری نوین، هنوز روش‌های سنتی کارایی دارند. اهمیت سیلاب‌های سطحی در مناطق خشک از نظر تأمین آب فوق‌العاده زیاد است چرا که شغل اکثر مردم کشاورزی است و کشت در این منطقه از نوع دیم است بدین معنی که وابسته به باران‌های فصلی و رگبارها است. سیلاب‌های نواحی خشک و بیابانی معمولاً کوتاه مدت بوده و اصولاً فاقد جریان پایا هستند، زیرا رودخانه‌ها از نوع سیلابی و موقتی هستند. از این‌رو هوتک‌ها یکی دیگر از روش‌های سنتی بهره‌برداری از این سیلاب‌ها هستند. هوتک‌های موجود در این منطقه، گودال‌های بزرگ طبیعی یا حفر شده‌ای هستند که از سیلاب انباشته می‌شوند و در واقع نوعی آب انبار یا مخزن آب روباز هستند.

نمای عمومی یک هوتک

هوتک در خاکی با بافت ریزدانه و سیلتی و رسی ایجاد می‌شود. حجم ذخیره آن بین ۴۸۸ تا ۶۸۸ مترمکعب بوده که از طریق دروازه و کانال آبگیری صرفاً از سیلاب پر می‌شود. آب در داخل هوتک بین ۷ تا ۹ ماه باقی می‌ماند. همچنین خاک حاصل از هوتک را برای بالابردن سطح زمین منازلی به کار می‌برند که در قسمت‌هایی قرار دارند که امکان خطر آسیب از سیل وجود دارد و به نام محلیِ دمپک شناخته می‌شود. مساحت سطوح آبگیر متصل به کانال آبرسان به طور متوسط یک چهارم هکتار است و عمق آن‌ها ۲ تا ۸ متر است. عرض کانال آبگیر بین ۳ تا ۵ متر و عمق آن ۵ تا ۶ متر است. فاصله‌ی کانال‌های انتقال آب حداقل کمتر از صد متر و حداکثر ۵ کیلومتر است.
هوتک مانند آب انبار عمل می‌کند و سیلاب‌های ناشی از بارندگی‌های فصلی را برای مصارف گوناگون و تأمین آب شرب احشام و انسان جمع‌آوری می‌کند. سامانه دگار و هوتک اغلب در کنار هم هستند و در مدیریت جامع منابع آب حوضچه‌های آبخیز و سازگاری با خشکسالی کشاورزی نقش دارند.
نقش مشترک دگارها و هوتک‌ها را می‌توان چنین دسته‌بندی کرد:
1- استفاده از روش بومی مناسب جهت استحصال آب که همسو با توسعه‌ی پایدار است.
2- جلوگیری از هدررفت آب و فرسایش خاک، چون دگار که از جاری‌شدن آب جلوگیری می‌کند.
3- داشتن اثرات مطلوب بر خصوصیات خاک و کمک به حاصل‌خیزی بیشتر آن.
4- افزایش نفوذ آب به آبخوان.
5- کم‌هزینه بودن و آماده‌سازی راحت، در صورت توسعه سبب اشتغال ساکنان محلی می‌شود.
6- دگار می‌تواند به عنوان طرح اجرایی منابع طبیعی بدون مشکلات اجتماعی و فرهنگی باشد و سبب مشارکت بیشتر افراد و ترویج فرهنگ منابع طبیعی شود.

برای آشنایی بیشتر در لینک زیر می‌توانید فیلم کوتاهی در مورد هوتک ببینید.

لینک مشاهده فیلم