آبیاری در بجستان
دانش بومی نظام سنتی آبیاری شهرستان بجستان

مدیریت نظام سنتی آبیاری در بجستان دارای تشکیلات ویژه‌ای است. از نظر عوامل انسانی، چند گروهِ شورای کشاورزان، مؤلفان، کیّالان، جویبانان و مقنیان را شامل می‌شود که هر کدام وظایف کاری مختلفی دارند. در بجستان از چهار سری مدار آبیاری استفاده می‌شود؛ یعنی از اول فروردین تا پایان اسفند هر سال به‌ترتیب براساس مدارهای 21، 14، 10 و 21 روزه آبیاری انجام می‌شود. مبنای تقسیمات در نظام آبیاری سنتی اکثر روستاها همان فنجان است و هر فنجان آب معادل چهار دقیقه و نیم است اما در بجستان سنجش آب برای بهره‌برداری هر مالک پیچیده‌تر است و زمان یک فنجان با توجه به دوره‌ی تناوب آبیاری (مدار) و نوع کاریز (قنات) متفاوت است. تغییرات زمانی مدارهای آبیاری بسیار دقیق و عالمانه انتخاب می‌شود. در این انتخاب، تغییرات فصلی، تنوع محصولات کشاورزی و موقعیت اراضی زراعی تأثیرگذار است.

(منبع تصویر: https://irna.ir/xjFctj)

قلمرو مکانی شهرستان بجستان

بجستان شهرستانی در جنوب خراسان رضوی است و در محدوده‌ی آب‌وهوای گرم‌و‌خشک واقع شده است. درواقع این ناحیه گرم‌ترین، کم‌بارش‌ترین، خشک‌ترین، غباری‌ترین و در یک کلام خشن‌ترین‌ ناحیه اقلیمی استان خراسان رضوی است. پهنه‌بندی اقلیمی خراسان رضوی نشان می‌دهد، بجستان به‌همراه شهرستان‌های گناباد، بردسکن و خواف در محدوده‌ی اقلیمی بیابانی قرار گرفته است. میانگین دمای سالانه آن 16/2 درجه سانتی‌گراد و متوسط بارندگی 163/6 میلی‌متر ‌است. محدودیت منابع آب در بجستان موجب شده طی قرن‌ها یکی از پیچیده‌ترین شبکه‌ها و نظام‌های توزیع آب شکل بگیرد؛ به‌گونه‌ای که کم‌تر جایی از کشور را می‌توان یافت که مدیریت منابع آب آن مانند بجستان، با دقت و حساب‌شده و از نظر زمانی، مکانی و حجمی متنوع و مختلف باشد.

پهنه‌بندی نواحی اقلیمی خراسان رضوی

مهم‌ترین منابع تأمین آب کشاورزی در بجستان براساس آب‌دهی، به‌ترتیب چاه عمیق، قنات و چشمه‌ها هستند. بجستان دارای 302 رشته قنات است و به‌علت کوهستانی بودن منطقه، بیشتر قنات‌ها در بخش بجستان واقع شده است.
قنات نوکاریز یا سرگود، بزرگ‌ترین قنات بجستان است که با دِبی 40 لیتر در ثانیه، پرآب‌ترین قنات آن منطقه است. قنات محمدآباد سفلی با دبی 20 لیتر در ثانیه دومین قنات بجستان است و در بخش غربی شهر، قنات گلبید با دبی 15 لیتر در ثانیه قرار دارد که عمق مادرچاه آن معادل 75 متر است. این سه قنات به‌عنوان قنوات ثلاثه بجستان به‌صورت اشتراکی مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

blank
پراکندگی قنات‌های شهرستان براساس توپوگرافی منطقه و ناهمواری‌ها

نظام سنتی آبیاری و مبنای تقسیم‌بندی مدار آبیاری

آنچه امروزه در بجستان شاهد آن هستیم شیوه‌ای است که قرن‌های متوالی مورد استفاده قرار گرفته و بدون تغییر باقی مانده است.
نکته‌ی جالب توجه در آبیاری سنتی بجستان تفاوت‌هایی است که با دیگر نظام‌های آبیاری مناطق مختلف استان و کشور دارد و آن تغییرات زمانی و مکانی حقابه‌ی یک فنجان آب در طول سال است؛ به‌گونه‌ای که یک سهم (فنجان) از آب، در مدارهای مختلف آبیاری، دارای مقدار یکسانی نیست.
آب بجستان به 6202 سهم تقسیم شده است. شهر بجستان با 1170 نفر و 4349 سهم (فنجان)، مالک عمده‌ی قنوات ثلاثه بجستان بوده‌اند (حدود ۷۰ درصد آب قنوات). بعد از شهر بجستان، موقوفات و روستاهای مزار، خانیک و افقو به‌ترتیب مالک بیشترین سهام آب قنوات بجستان هستند. در بجستان از چهار سری مدار آبیاری استفاده می‌شود که بسته به فصل، تنوع محصولات کشاورزی و موقعیت اراضی زراعی انتخاب مدار تغییر می‌کند؛ یعنی از اول فروردین تا پایان اسفند هرسال به‌ترتیب براساس مدارهای 21، 14، 10 و 21 روزه آبیاری انجام می‌شود که مدار 21 روز دوبار تکرار می‌شود، مدار 14 روزه چهاربار، مدار 10روزه 12 بار و مجدداً مدار 21 روزه هفت‌بار تکرار می‌شود. جمع روزهای یادشده 365 روز می‌شود که معادل یک سال خورشیدی است.
بیشترین بنای استفاده از آب بجستان بر مدار 14 روزه است؛ یعنی در این مدار است که هرکس یک فنجان آب دارد و می‌تواند به مقدار یک فنجان، معادل چهار دقیقه و 30 ثانیه از آب بجستان استفاده کند. به‌جز روستاهای فخرآباد، جزین، سردق و شهر بجستان که در تقسیم آب قنوات خود از فنجان استفاده می‌کنند بقیه‌ی‌ روستاهای شهرستان بجستان برای سنجش زمان در تقسیم آب کشاورزی، ساعت را انتخاب کرده‌اند.

عوامل انسانی نظام آبیاری

نظام آبیاری سنتی بجستان از نظر عوامل انسانی توسط چند گروهِ شورای کشاورزی، مؤلفان، کیّالان، جویبانان و مقنیان انجام می‌شود. بعضی از این گروه‌ها دارای تقسیمات داخلی نیز هستند مانند شورای کشاورزی که شامل 10 نفر است و وظیفه انتصاب کارکنان بخش‌های مختلف، کسب درآمد و اجرای هزینه‌های لایروبی و مرمت قنوات، تنظیم مدارها و نظارت کامل برکلیه‌ی امور کشاورزی و آبیاری را عهده‌دار است. اولین و مهم‌ترین گروه که در تقسیم و محاسبه آب قنوات فعالیت می‌کنند مولّفان هستند. مؤلّف نقش تألیف و تدوین را برعهده دارد و تعداد مؤلّفان قنوات ثلاثه دو نفر است. کیّال وظیفه‌ی تحویل آب به کشاورزان را در مجرای ورودی آب اراضی زراعی-باغی عهده‌دار است و همراه هر کیّال یک نفر به نام جویبان نیز در کار آبیاری اراضی کشاورزی حضور دارد. وظیفه اصلی جویبان، کنترل مسیر عبور آب از مظهر قنات تا مدخل ورودی آب به مزارع است تا از نشت احتمالی آب در مسیر و یا مسدود ‌شدن پل‌های آبراهه جلوگیری کند. همچنین یک نفر به‌عنوان صاحب‌کار یا مقنی به‌طور مرتب داخل قنات‌ها را سرکشی کرده و اگر مسیر آب در کانال زیرزمین مسدود باشد آن را رفع می‌کند.
در سال‌های اخیر که به منظور افزایش آبدهی قنوات چند حلقه‌ی چاه در دشت بجستان حفر شده است، وظیفه مراقبت و نگه‌داری از پمپ‌های تخلیه آب را موتوربان برعهده دارد. حق و حقوق افرادی که در مجموعه قنات فعالیت می‌کنند از محل فروش آب در طول سال و نیز فروش علوفه‌ی اراضی کشاورزی در فصل تابستان به دامداران تأمین می‌شود.

منبع

تصاویر از منبع بالا و خبرگزاری ایرنا برداشته شده است.