انباشت تاریخی تجربههای زیستهی مردم گنجینهای برای شناخت مسائل هر سرزمین است و این تجربهها در «دانش بومی» مردم هر منطقه گردهم آمده است. در این صفحه بعضی از فناوریهای برآمده از دانش بومی مناطق مختلف ایران معرفی شده است که همگی مرتبط با نگهداری و بهرهبرداری از منابع آب برای تأمین، انتقال و توزیع آب است. خیلی از این فناوریها را میتوان احیاء کرد و برخی دیگر از آنها که همچنان مورد استفادهاند، نیاز به حفظ و بهبود دارند. با کلیک روی نقشهی آبهای زیرزمینی و آبهای سطحی، وارد صفحهی دانشهای بومی مرتبط با آب شوید.

قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
قنات
محیطزیست ایران در مناطق مختلف با مسائلی روبهروست و ساکنان این مناطق و کنشگران محیطزیست برای حل این مسائل و سازگاری بیشتر زندگی با طبیعت تلاش میکنند …
منطقهی بوکان تنها زیستگاه باقیمانده برای سنگینترین پرندهی قادر به پروازِ جهان، در ایران است.
طبق آخرین سرشماری که در پاییز 1400 انجام شده است تعداد میشمرغها 19 فرد است. در پروژهی حفاظت مشارکتی میشمرغ تلاش میشود جمعیت کوچک موجود تثبیت شده و با مشارکت جوامع محلی به تدریج میشمرغ از خطر انقراض نجات پیدا کند. همچنین امید است جمعیت این پرندهی نادر رو به افزایش نیز باشد.
با وجود اهمیتی که جنگلهای زاگرس در تولید اکسیژن و کاهش آلایندهها، تعدیل آب و هوا، کنترل آبهای سطحی و … دارند، در طی چند سال اخیر به دلایل مختلفی، وسعت و تراکم آنها بهطرز محسوسی کاهش یافته است. یکی از دلایلی که در ۱۷ ماه اخیر بهطور مداوم و سریالی اتفاق افتاده، آتشسوزیهای عمدی است که روند تخریب این رویشگاههای باارزش را تسریع بخشیده و رفتهرفته باعث تبدیل شدن مراتع و جنگلهای مرتفع زاگرس به بیابانهای خشک میشود. جنگلهایی که اهمیت آن در سطح ملی و منطقهای مطرح است در حال نابودی است اما …
پاقلات به دلیل تپه ماهوری و ارتفاعات خوبی که دارد زیستگاه خوبی برای گونههای جانوری همچون قوچ و میش و کل و بز است که به دلیل شکار بیرویه، برخی از این گونههای جانوری در حال نابودی بودند. همچنین تعداد زیادی از پرندههای منطقه از جمله کبک جیرفتی که فقط در این منطقه وجود داشتند، از بین رفته و تعدادشان انگشت شمار شده بود اما …
در منطقۀ میناب، چون پلنگ نمیتواند غذای خود را در چرخۀ غذایی تأمین کند، به دامهای روستاییانِ منطقه حمله میکند. به همین خاطر روستاییان چارهای جز کشتن پلنگ ندارند. مرتضی آریانژاد برای حفظ این گونه از پلنگ در منطقه میناب تلاش کرده است که …
فرآیند صنعتیشدن صدمات زیادی به محیط زیست وارد میکند. این آسیبها به چرخهی زیست محیطی، در نهايت انسان خوشحال از رشد بهرهوری را متضرر میکند و حیاتش را به خطر میاندازد. در این میان، جوامع محلی کمترین بهره را از صنعتیشدن میبرند. اما، آنان همزیستی با طبیعت را بلدند و میتوانند به دیگران نیز بیاموزند.
بومرنگ میکوشد در بخش کنشگری با ساخت فیلمهایی کوتاه، تلاشهای کنشگرانی را روایت کند که با تدابیری برخاسته از جامعه محلی، در پی نجات انسان برآمدهاند.
و در بخش دانش بومی، لزوم بازنگری در مسیر توسعه و توجه به دانش بومی برآمده از قرنها تجربهی زیسته در این سرزمین و سازگاری آن با محیط زیست را در قالبهای مختلف به نمایش بگذارد.
باشد که ما هم نقش خود را در جلوگیری از نابودیها ایفا کنیم.
مسئول پروژه: صونا آقابابایی
تهیهکنندگان: لیلا خسروی، ژیلا ستاری
مشاوران بخش کنشگری: سهیل رضانژاد، سیما قاسمی، آذر صداقتی
مشاوران بخش دانش بومی: سیما قاسمی، مرتضی سالمی
تدوینگران: یاسر رضایی، مهسا صفری و ستاره قاسمی
طراح لوگو: میلاد قبادی
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!