مَله
روایت زیستی
پنبه محصول گیاهی گلدار است که به فانوس چینی هم معروف است. این گیاه گرمادوست است و در مناطق گرمسيری و نيمه گرمسيری رشد میكند. پنبه به آفتاب فراوان نياز دارد و كمبود نور سـبب افـزايش رشد سبزينهای و كاهش تعداد غوزه میشود. این گیاه برای رشد مناسب به روزهای گرم و شبهای خنک و دمایی بین پانزده تا بیست و شش درجه سانتیگراد نیاز دارد. تاریخچهی کشت پنبه در ایران احتمالاً به دوران هخامنشیان بازمیگردد و در مرو، ری و ناحیة فارس کشت پنبه رواج داشته است. هم اکنون دو رقم بومی و اصلاح شدهی پنبه در ایران کشت میشود.
پنبهی بومی به دليل برخورداری از تنوع ژنتيكی طبيعی، سازگاری و تحمل بـالايی نسـبت بـه شـرايط سـخت محيطی نظير گرما، شوری، خشكی و برخی آفات و امـراض نشان میدهند به همين خاطر اين دسته از ارقام پنبه عمـدتاً در اراضی كم بازده و در اراضی حاشيهای و كويری كشور مانند خراسان مـورد كشت قرار میگيرند. برای مثال نوعی پنبه به نام «مَله» در شهرستان خوسْف در استان خراسان جنوبی کشت میشود که بر خلاف پنبههای دیگر که سفیدرنگاند به رنگ خاکی است که در آن پنبه کشت میشود. روشهای کاشت، داشت و برداشت پنبهی مله همانند پنبهی معمولی است، اما با توجه به کوتاهی الیاف این نوع پنبه، آن را با کمان، حلاجی نمیکنند بلکه با چوبالش بر روی بالشتک حلاجی میکنند. پنبهی مله نسبت به پنبههای دیگر نرمتر است و کمتر گرما را عبور میدهد.
روایت فرهنگی
پنبهی مَله تاریخچه و قدمت طولانی دارد. مَله گیاه ویژهی منطقهی خوسف است و از زمانهای بسیار دور به منظور پارچهبافی کشت میشده است. به دلیل رنگ مایل به سرخ این نوع پنبه در زبان محلی به آن سُرخچه نیز میگویند. کشاورزان بر این باور بودند که گیاه پنبهی مَله خوشیُمن است و به همین دلیل هرکشاورز در حد توان خود این نمونهی پنبه را در کنار پنبهی سفید میکاشت و اعتقاد داشتند اگر آب با عبور از این پنبه به دیگر محصولات (پنبهی سفید) برسد در باردهی و برکت زمین موثر خواهد بود.
هنر مرتبط با این پنبه «مَله بافی» است. هنری که صنعتی را تشکیل میدهد، از کشاورز، پنبهزن، نخریس، آهارده تا تولیدکننده و افراد دیگری که به صورت زنجیره در کنار هم قرار میگیرند و تمام مراحل به صورت دستی انجام میشود. پارچهی آماده شده از پنبهی مَله در تهیهی جانماز، سجّاده، سفره، پرده، قطیفه (قدیفه)، چادر، گردنپیچ (یلو مَله) و … استفاده میشود.
شما نیز میتوانید در این فعالیت مشارکت داشته باشید و روایتهای فرهنگی محلیتان را به صورت عکس، فایل صوتی، متنی یا فیلم ارسال کنید تا در کنار دیگر موارد قرار بگیرد.